Categories: Gündem

Aman Dikkat: SGK harekete geçti Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son açıklamasında, E-Devlet üzerinden erişilen hizmet dökümlerine yansıttığı kodlar aracılığıyla birçok emeklinin aylık işlemlerinin sınırlandırılacağını duyurdu. Bu kodlar, hizmet dökümünde belirtilerek emekli işlemlerinin hangi sebeplerle sınırlı olduğunu gösteriyor. En sık karşılaşılan emeklilik iptal sebebi ise sigortalı olarak kayıtlı olup çalışmayan bireylerin durumlarından kaynaklanıyor. Emeklilik iptallerinde en sık karşılaşılan gerekçe “usulsüz çalışma” olup, SGK bu durumu yıllar sonra tespit edebiliyor. Türkiye’de sıklıkla ev hanımları için kullanılan bu yöntem, genellikle işte aktif olarak çalışmayan bir kişinin, çoğunlukla eşinin yanında sigortalı olarak gösterilmesi prensibine dayanıyor.

YÜZ BİNLERCE LİRA ÖDEMENİZ GEREKEBİLİR

Eğer bir kişinin fiilen çalışmadığı fark edilirse, o kişinin ihlal edilen süre boyunca yatırılan sigorta primleri hizmet dökümünden silinir. Bu durum genellikle silinen primler nedeniyle emeklilik koşullarının karşılanamaması ve dolayısıyla emekli maaşının kesilmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda SGK, bu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenen toplam aylık bedeli ve faizleri ile birlikte geri talep edebilir.

 

Bazı durumlarda, 10 yıldan daha uzun süredir emekli aylığı alan kişilerin bile emeklilikleri iptal edilir ve ödenmiş olan toplam maaş miktarının iadesi istenir. SGK uzmanları, bu tür ihlallerden kesinlikle kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Yasal yollardan sapmadan, ev hanımları için emeklilik imkanları mevcut olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK’nın resmi web sitelerinde yer alan uyarıları takip ederek ve yasal çerçevede sunulan seçeneklerden yararlanarak hareket etmek önemlidir.

 

BU KODU GÖRÜYORSANIZ HEMEN SGK’YA BAŞVURUN

Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanmış gibi görünse de, SGK dökümünde bulunan bazı detaylar emeklilik sürecini riske sokabiliyor. Emekli olamama ya da emekliliğin iptal edilme ihtimali ortaya çıkabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sıkı denetimler sonrasında iş yerlerini belirli kriterlere göre S- sahte iş yeri, Ş- şüpheli iş yeri ve K- Kontrollü iş yeri gibi harflerle kodluyor. ‘Ş’ harfi ise iş yerinin şüpheli olarak nitelendirildiği ve üzerinde denetim veya inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

 

fikret

1990 tarihinde Adana'da dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde tamamladım Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2019 yılı itibariyle editörlük mesleğine başladım. Şu anda iyihaberim.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum.

Recent Posts

Pişmeye Başlayınca Evinizi Saracak! Mis Gibi Elmalı Kurabiye Tarifi

Klasik ve lezzet dolu bir tatlı arayışındaysanız, elmalı kurabiye tam size göre! Pişmeye başladığında evinizi…

1 hafta ago

Muğla’da Sokak Köpeğine Vahşet: Silahla Vuruldu

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’nde bir sokak köpeği, insanlık dışı bir saldırıya uğradı. Mahalle…

1 hafta ago

Taraftarium24 FB – Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle!

Taraftarium24 FB - Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle! Fenerbahçe -…

1 hafta ago

Fenerbahçe Lille Maçında Nasıl Tur Atlar? İşte Tüm İhtimaller ve Maça Dair Son Dakika Gelişmeleri

Fenerbahçe, Süper Lig'e Adana Demirspor karşısında aldığı 1-0'lık galibiyetle 3 puanla başladı. Şimdi ise tüm…

1 hafta ago

Araç Sahipleri Dikkat: Benzin ⛽ Fiyatlarına Büyük Zam Kapıda!

Finans uzmanı İris Cibre, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla benzin fiyatlarındaki olası artış konusunda…

1 hafta ago

Fenerbahçe’ye Ferdi Kadıoğlu Şoku: Lille Maçı Öncesi Kadrodan Çıkarıldı

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında Lille ile oynayacağı kritik maç öncesinde…

1 hafta ago