Yaşam

En iyi güneş kremi nasıl seçilir?, en iyi güneş koruyucu hangisi?

Dermatolog Melissa Piliang, MD, işe yarayan bir güneş kremi seçme ve yaramayanlardan nasıl kaçınılacağı konusunda tavsiyeler veriyor.

Güneş kremi ne işe yarar?

Güneş kremi, ultraviyole (UV) ışınlarını cildinize ulaşmadan filtrelemek için aktif maddeler kullanır. Güneşten ve solaryumdan gelen UV ışınları cilt kanserine ve ekstra yaşlanma belirtilerine neden olabilir.
Güneş kremi, doğrudan cildinize uyguladığınız jeller, kremler, tozlar ve spreyler halinde gelir. Düzenli olarak güneş kremi kullanan kişilerde şunlar bulunur:
Daha düşük cilt kanseri riski: Cilt kanseri ABD’de en sık görülen kanserdir SPF 15 veya daha yüksek günlük güneş kremi kullanımı cilt kanseri riskinizi azaltabilir. Cilt kanserinin en ölümcül formu olan melanom riskinizi %50 oranında azaltabilirsiniz. Ve en yaygın cilt kanseri olan skuamöz hücreli karsinom riskini %40 oranında azaltabilirsiniz.
Daha genç görünen cilt: “Güneşin UV ışınları cilde zarar verir ve kırışıklıklara, koyu lekelere ve sarkmaya neden olur” diyor Dr. Piliang. “Düzenli güneş koruyucu kullanımı bu etkileri azaltır ve önler.”

Güneş kremi nasıl çalışır?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), güneşten koruyucuları güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için düzenler. Dr. Piliang, “FDA onaylı tüm güneş kremleri, onaylanmış fiziksel veya kimyasal engelleyiciler veya ikisinin bir karışımını içerir” diyor.
Güneş koruyucunuzun fiziksel veya kimyasal filtreler içerip içermediğini öğrenmek için güneş koruyucu etiketinizdeki aktif maddeleri kontrol edin. Fiziksel güneş kremi bileşenleri – bazen mineral güneşten koruyucular olarak adlandırılır – şunları içerir:
Titanyum dioksit.
Çinko oksit.
Güneş kreminiz kimyasal filtreler içeriyorsa, aktif maddeler şunları içerebilir:
Avobenzon.
Homosalat.
Oktokrilen.
Oktinoksat.
Oktisalat.
Oksibenzon.
Fiziksel güneş kremi bileşenleri, UV ışınlarını cildinize nüfuz etmeden önce saçan yansıtıcı bir bariyer gibi çalışır. Kimyasal filtreler UV ışınlarını emer ve cilde zarar vermeden önce onları ısıya dönüştürür.
Dr. Piliang, “Fiziksel veya kimyasal bir güneş koruyucu seçmek tercihe bağlıdır” diyor. “Hassas cilde sahip kişiler, belirli cilt tipleri için daha az tahriş edici olma eğiliminde oldukları için fiziksel güneş kremlerini tercih edebilirler. Ancak fiziksel güneş kremleri bazen beyaz bir döküntü bırakabilir. En sevdiğinizi bulana kadar farklı çeşitler denemek zorunda kalabilirsiniz.”

 

Güneş koruyucu SPF numaralarını anlama

Güneş kremi etiketinde güneş koruma faktörü (SPF) numarası vardır. Bu sayı önemlidir, ancak aranacak tek şey bu değildir.
Dr. Piliang, “Cildiniz iki tür UV ışınlarına maruz kalır: UVA ve UVB” diyor. “SPF numarası, güneş kreminin güneş yanığının ana nedeni olan UVB ışınlarına karşı ne kadar koruma sağladığını size söyler. Ancak SPF, cilt hasarına ve cilt kanserine neden olabilecek UVA ışınlarından ne kadar koruma aldığınızı söylemez.”

 

UVA ışınlarından korunduğunuzdan emin olmak için etiketinde “geniş spektrum” yazan bir güneş kremi seçin. Bu terim, ürünün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığı anlamına gelir.
Güneş kremi uygularken cömert olun. Eksik bir uygulama, ihtiyacınız olan korumadan sizi aldatabilir. Dr. Piliang, “Çoğu yetişkin, yüzlerinde, boyunlarında, kollarında ve bacaklarında yeterli korumayı elde etmek için en az bir ons veya bir shot bardağı büyüklüğünde güneş kremine ihtiyaç duyar” diyor. “Sadece yüzünüz için nikel büyüklüğünde bir dolgu kullanın.”

Güneş kremi ne kadar sürer?

Çok miktarda güneş kremi sürseniz bile, sonunda parçalanır ve silinir. Anahtar, en iyi koruma için erken ve sıklıkla başvurmaktır.
Dr. Piliang, “Güneş kremindeki aktif bileşenlerin etkisini göstermesi yaklaşık 30 dakikaya ihtiyaç duyar, bu nedenle dışarı çıkmadan önce çalışması için zaman tanıyın” diyor. “En az iki saatte bir yeniden uygulayın. Ve güneş koruyucunuz su geçirmez olduğunu söylese bile, her zaman yüzdükten ve havluyla kurulandıktan sonra tekrar uygulayın.”

Kullanmanız gereken minimum SPF nedir?

Her zaman yüksek bir SPF mi seçmelisiniz? O gün ne yaptığına bağlı.
Dr. Piliang , “Yalnızca kısa sürelerle dışarıda kaldığınız günlerde, minimum SPF 15 ile kurtulabilirsiniz” diyor. “Ama birkaç dakikadan fazla dışarıda kalacaksanız, en az SPF 30 seçin.”
Güneş kreminizin son kullanma tarihini de kontrol etmeyi unutmayın. Birkaç yazı güneşte pişiren bir şişe, bir zamanlar sağladığı korumayı sağlamaz.

Kaçınılması gereken güneş koruyucu maddeler

ABD’de yasal olarak satılan FDA onaylı bir güneş kremi kullanıyorsanız, güneş koruyucunuzun kullanımı güvenli kabul edilir.
Bununla birlikte, FDA şu anda, GRASE – “genel olarak güvenli ve etkili olarak kabul edilen”, daha sıkı bir güvenlik seviyesi olarak listelenmeden önce belirli güneş kremi bileşenleri hakkında daha fazla güvenlik verisi aramaktadır.
Söz konusu maddeler şunları içerir:
Avobenzon.
Ensülizol.
Homosalat.
Oktinoksat.
Oktisalat.
Oktokrilen.
Oksibenzon.
Dr. Piliang, bunun, bu bileşenlerin güvenli olmadığı veya listelendikleri ürünlerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelmediğini belirtiyor. Bu sadece FDA’nın onları GRASE olarak sınıflandırmadan önce yeterli bilgiye sahip olduklarından emin olmak istediği anlamına gelir.
Dikkatli olmak istiyorsanız, çinko oksit veya titanyum dioksit içeren ve her ikisi de GRASE işaretine sahip bir güneş kremi seçin” diyor Dr. Piliang.

Güneş kremi tek başına yeterli değil

Güneş kremi, dışarı çıktığınızda rutininizin bir parçası olmalıdır. Ancak güneş ışınları güçlüdür, bu nedenle güneş kreminizin tüm ağır işleri yapmasını beklemeyin.
Dr. Piliang, “Hiçbir güneş kremi tüm UV ışınlarını engelleyemez” diyor. “İyi güneş koruması aynı zamanda gölge aramayı, geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takmayı ve yerleşik güneş koruması olan giysiler seçmeyi de içermelidir. Güneşin tadını çıkarın – ancak ne kadar maruz kaldığınız konusunda akıllı olun.”

iyihaberim

Share
Published by
iyihaberim

Recent Posts

Pişmeye Başlayınca Evinizi Saracak! Mis Gibi Elmalı Kurabiye Tarifi

Klasik ve lezzet dolu bir tatlı arayışındaysanız, elmalı kurabiye tam size göre! Pişmeye başladığında evinizi…

3 hafta ago

Muğla’da Sokak Köpeğine Vahşet: Silahla Vuruldu

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’nde bir sokak köpeği, insanlık dışı bir saldırıya uğradı. Mahalle…

3 hafta ago

Taraftarium24 FB – Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle!

Taraftarium24 FB - Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle! Fenerbahçe -…

3 hafta ago

Fenerbahçe Lille Maçında Nasıl Tur Atlar? İşte Tüm İhtimaller ve Maça Dair Son Dakika Gelişmeleri

Fenerbahçe, Süper Lig'e Adana Demirspor karşısında aldığı 1-0'lık galibiyetle 3 puanla başladı. Şimdi ise tüm…

3 hafta ago

Araç Sahipleri Dikkat: Benzin ⛽ Fiyatlarına Büyük Zam Kapıda!

Finans uzmanı İris Cibre, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla benzin fiyatlarındaki olası artış konusunda…

3 hafta ago

Fenerbahçe’ye Ferdi Kadıoğlu Şoku: Lille Maçı Öncesi Kadrodan Çıkarıldı

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında Lille ile oynayacağı kritik maç öncesinde…

3 hafta ago