Categories: Gündem

‘Phubbing’ Nedir? Telefon Alışkanlığı İlişkilerinizi Nasıl Mahvediyor Olabilir?

  • Algılanan phubbing’e maruz kalan kişilerin yalnızlık veya psikolojik sıkıntı yaşama olasılıkları daha yüksektir.
  • Telefon snublamanın kısaltması olan Phubbing, bir kişinin telefonunda olması nedeniyle diğer kişinin görmezden gelinmesi durumunda ortaya çıkar.
  • Eğer phubbing’in alıcı tarafındaysanız, diğer kişinin davranışını dile getirmek faydalı olabilir; Phubbing’i yapan sizseniz, telefonunuzla bağlantıyı daha sık kesmeyi öğrenmek faydalı olabilir.

Partnerinizin Instagram veya TikTok’ta gezinmesini hiç görmezden geldiniz mi? Yeni araştırmalar, onları artan yalnızlık ve psikolojik sıkıntı riskine sokuyor olabileceğinizi gösteriyor.

 

Bunun terimi “phubbing”dir (telefonun reddedilmesinin kısaltmasıdır) ve bu nispeten yeni ama endişe verici bir olgudur.

Yeni araştırmaya dahil olmayan Lenox Hill Hastanesi’nden klinik psikolog Naomi Torres-Mackie, “[Bu] fiziksel olarak orada bulunan birinin, diğer kişi telefonuyla konuştuğu için görmezden gelindiği durumları tanımlamak için kullanılır” dedi. Sağlık .

 

Torres-Mackie, “Bu terim ilk kez 2012 yılında bir pazarlama kampanyasının parçası olarak ortaya atıldı” dedi. “Cep telefonu kullanımı yalnızlık salgınıyla eş zamanlı olarak çoğaldıkça, son zamanlarda ana kültürün bir parçası haline geldi.”

Şimdi, BMC Psychology’de yayınlanan yeni bir çalışma, algılanan phubbing’e maruz kalan kişilerin yalnızlık veya psikolojik sıkıntı yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve bunun da onların hayatlarından daha az tatmin olmalarına neden olabileceğini gösteriyor.

 

Phubbing’in yalnızlık duyguları üzerindeki etkisi hakkında bilmeniz gerekenleri, phubbing yaşadıysanız ne yapmanız gerektiğini veya kendi phubbing alışkanlığınızı nasıl kırabileceğinizi burada bulabilirsiniz.

 

Phubbing’in İlişkilere Etkisi

Ekim ayında yayınlanan yeni araştırma için araştırmacılar, yaşları 18 ile 77 arasında değişen 720 Rumen yetişkinden, ne kadar phubbing yaşadıklarını ve yaşam tatmini duygularını bildirmelerini istedi.

 

Phubbing’e daha fazla maruz kalma algısı, daha yüksek düzeyde psikolojik sıkıntı ve yalnızlıkla bağlantılıydı. Phubbing ile yaşam doyumu arasında doğrudan bir ilişki yoktu, ancak daha fazla yalnızlık yaşayan katılımcılarda hem psikolojik sıkıntı hem de yaşam doyumunun azalması ihtimali arttı.

Klinik psikiyatri yardımcı doçenti ve Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar Koleji Sultan Ruh Sağlığı Bilişim Laboratuvarı direktörü Ryan Sultán, MD, “Bulgular, phubbing’in sosyal dışlanma duygularına, iletişim kalitesinin azalmasına ve ilişki tatmininin azalmasına yol açabileceğini gösteriyor” dedi. ve yeni araştırmaya dahil olmayan Cerrahlar, Health’e şunları söyledi .

 

Araştırmacılara göre bulgular, akıllı telefonlar gibi dijital cihazların ilişkiler bağlamında kullanımını (ve kötüye kullanımını) ele alma ihtiyacının yanı sıra, phubbing gibi alışkanlıkların insanları nasıl etkileyebileceğini ve bunların etkili bir şekilde nasıl değiştirilebileceğini daha iyi anlama ihtiyacını ortaya koyuyor. davranışlar.

Phubbing’in etkileri kişilerarası tüm ilişkileri, romantik ilişkileri, arkadaşlıkları ve hatta meslektaşlarımızla olan ilişkileri bile etkileyebilir.

 

Sultan, “Romantik ilişkilerde [phubbing] çatışmalara ve tatminin azalmasına neden olabilir” dedi. “Arkadaşlar veya meslektaşlar gibi diğer kişilerarası etkileşimlerde, güvenin azalmasına ve küçümsenme hissine yol açabilir.”

Peki neden phubbing, bunu yaşayanlar üzerinde bu kadar etkili oluyor? Cihazlarımızın bize nasıl hissettirdiğiyle ilgili.

 

Sultan, “Dijital cihazların bağımlılık yaratan doğası, sağladıkları dopamin vuruşlarından kaynaklanıyor” dedi. “Zevk ve ödülle ilişkili bir nörotransmitter olan dopamin, sosyal medya etkileşimleri ve bildirimlerinden gelen ödüllere yanıt olarak salınır. Bu, cihaz kullanımının alışkanlık haline gelmesine neden olabilir ve bu da devreden çıkmayı zorlaştırabilir.”

Ek olarak, phubbing ile ilişkili duygular, COVID-19 salgınının ardından daha da kötüleşebilir. Torres-Mackie, “Artık yüz yüze tekrar bir araya gelebildiğimize göre, dikkatin cep telefonları tarafından çalındığı ayrık sosyal durumlardan kolayca hayal kırıklığına uğruyoruz” dedi.

İlişkilerde Phubbing ile Nasıl Başa Çıkılır?

Phubbing‘le nasıl başa çıkılacağı, bunu yaşayan kişinin mi yoksa phubbing’i yapan kişinin mi olduğuna bağlıdır.

Psikiyatri Bölümü’nde yardımcı doçent olan Lokesh Shahani, MD, PhD, MPH’ye göre, phubbing’in alıcı tarafında olduğunuzu fark ederseniz, davranışı belirtmek ve ardından model olmak ve alternatif bir davranış göstermek yararlı olabilir. UTHealth Houston McGovern Tıp Fakültesi’nde Davranış Bilimleri.

Shahani, “Örneğin, onlardan cep telefonlarını kullanmayı bırakmalarını istemek ve onlarla ‘telefonsuz’ anlamlı bir sohbete katılmak” faydalı olabilir, dedi.

 

Duygularınızı dürüst ve savunmasız bir şekilde ifade etmek, davranışlarının etkisini etkili bir şekilde aktarabilir. Sultán, “Zamanın değerli ve birisinin sosyal medya akışları veya diğer acil olmayan dijital faaliyetler için seni görmezden gelmesi adil değil” dedi.

Öte yandan, eğer phubbing yapmaktan suçluysanız davranışınızı değiştirmenin yolları vardır ve bu, telefonunuzu bir kenara bırakmak için zaman ayırmanızla başlar.

 

Shahani, “‘Telefonsuz bölge’ veya ‘telefon süresi olmayan’ bir ortam oluşturmak, bu alışkanlıkları kırmanın anahtarıdır” dedi. “İnsanları, arkadaşlarıyla ve aileleriyle akşam yemeği yerken veya aileleriyle birlikte araba kullanırken telefonlarını bir kenara koymaya teşvik ediyoruz. Bu, insanları daha kişisel bir şekilde iletişim kurmaya teşvik ediyor ve sağlıklı ilişkileri teşvik ediyor.”

Bir başka yararlı ipucu da, rahatsız edilmemek için bildirimleri sessize almak ve telefonunuzun ayarlarını değiştirmektir.

 

Sultan, “Kişilerarası etkileşimler sırasında bildirimleri kapatmanızı ve çekiciliğini azaltmak için telefonunuzu gri tonlamaya ayarlamanızı öneririm” dedi. “Bu, anın varlığını teşvik ediyor ve etrafınızdaki insanlara saygı duyuyor. Unutmayın, sağlıklı kişilerarası ilişkilerin anahtarı karşılıklı saygı ve ilgidir.”

fikret

1990 tarihinde Adana'da dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde tamamladım Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2019 yılı itibariyle editörlük mesleğine başladım. Şu anda iyihaberim.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum.

Recent Posts

Pişmeye Başlayınca Evinizi Saracak! Mis Gibi Elmalı Kurabiye Tarifi

Klasik ve lezzet dolu bir tatlı arayışındaysanız, elmalı kurabiye tam size göre! Pişmeye başladığında evinizi…

3 hafta ago

Muğla’da Sokak Köpeğine Vahşet: Silahla Vuruldu

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’nde bir sokak köpeği, insanlık dışı bir saldırıya uğradı. Mahalle…

3 hafta ago

Taraftarium24 FB – Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle!

Taraftarium24 FB - Lille Maçı (CANLI İZLE)! Şifresiz Selçuk Sports Fenerbahçe Lille Maçını Canlı İzle! Fenerbahçe -…

3 hafta ago

Fenerbahçe Lille Maçında Nasıl Tur Atlar? İşte Tüm İhtimaller ve Maça Dair Son Dakika Gelişmeleri

Fenerbahçe, Süper Lig'e Adana Demirspor karşısında aldığı 1-0'lık galibiyetle 3 puanla başladı. Şimdi ise tüm…

3 hafta ago

Araç Sahipleri Dikkat: Benzin ⛽ Fiyatlarına Büyük Zam Kapıda!

Finans uzmanı İris Cibre, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla benzin fiyatlarındaki olası artış konusunda…

3 hafta ago

Fenerbahçe’ye Ferdi Kadıoğlu Şoku: Lille Maçı Öncesi Kadrodan Çıkarıldı

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında Lille ile oynayacağı kritik maç öncesinde…

3 hafta ago